Så fungerar solceller 

Solcellssystem är så gott som helt underhållsfria och tickar på utan att du som ägare behöver göra något samtidigt som du sparar in pengar på lägre elkostnader, de har en lång livslängd och energin från solceller är helt förnybar. De är också enkla att montera då solcellerna fästs på taket och resterande arbete efter det är kabeldragning. Det här tillsammans med många andra fördelar har gjort att solceller och solenergi har ökat i popularitet runtom i världen.  
All inkoppling av el ska självklart göras av en behörig elektriker.  


​​​​​​​Så här går det till när solceller förvandlar solens strålar till el: 
  • Solljuset träffar solcellerna vilket genererar solenergi och det bildas likström. 
  • Likströmmen leds till en så kallad växelriktare och där omvandlas strömmen till växelström. 
  • Växelriktaren kopplas ihop med husets vanliga el-central. 
  • Du använder den el som du behöver och resten skickas ut på elnätet, vilket du får betalt för.

Oavsett hur stort solcellssystem man vill ha går det att få via oss. Du kan börja i en mindre skala och sedan bygga ut antal solpaneler allt eftersom, om du känner för att utveckla din solcellsanläggning. Något som är bra att veta är att nätelsbolaget du har alltid är skyldigt att byta ut din elmätare mot en som mäter och räknar av din egenproducerade el, helt utan kostnad. 

Olika typer av solceller 

Det finns olika sorters solceller men de två vanligaste är monokristallina som är enhetligt svartfärgade och polykristallina som har en mer blåaktig nyans. Monokristallina utvinns ur en stor kristall medan polykristallina görs ur flera och de förstnämnda är lite mer effektiva än de senare men också något dyrare. Vilken typ man väljer har ingen större betydelse, utan handlar mer om personlig preferens.